Περιγραφή Τυρός-Φωκιανός-Πούληθρα-Πλάκα-Λεωνίδιο-Τυρός
Απόσταση 105 km
Διάρκεια 2:00 h

 

Ο Τυρός βρίσκεται κεντρικά στην περιοχή της Τσακωνιάς, με την ιδιότυπη γλώσσα και τους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους. Η περιοχή μοιάζει με μια μεγάλη βεράντα με θέα τη θάλασσα. Στην παραλία του Τυρού μπορείτε ν' απολαύσετε άφοβα το μπάνιο και τα ψαράκια σας. Αν προτιμάτε λιγότερη δόμηση, πριν τον Τυρό υπάρχει η παραλία Τηγάνι. Με αφετηρία τον Τυρό, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το πιο απομακρυσμένο, άγριο και πανέμορφο άκρο της Αρκαδίας. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Φωκιανός:  Ξεκινήστε πολύ πρωί από τον Τυρό, για να φτάσετε στην παραλία του Φωκιανού. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη, μ' ένα κλασικό επαρχιακό δρόμο, στενό, όλο στροφές.  Γι' αυτό και o πανέμορφος αυτός όρμος, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ολόλευκα βότσαλα, έχει παραμείνει αναξιοποίητος τουριστικά. Τον χαίρονται κυρίως ιστιοπλόοι και VIP, που αράζουν στ' ανοιχτά με κότερα.  Ως καλοί παπαράτσι λοιπόν ξεκινήστε  αχάραγα ακόμη, ώστε ν' απολαύσετε την παραλία το πρωί που είναι λάδι... Η περιοχή είναι υδροβιότοπος και στους μεταναστευτικούς μήνες μπορείτε να συναντήσετε σμήνη σπάνιων πουλιών.

Πούλιθρα: Στην επιστροφή κάντε μια στάση στο πάνω μέρος του οικισμού Πούληθρα για να θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια με τις εσώκλειστες αυλές. Αν περπατήσετε ως το λιμάνι θα έχετε θέα όλου του οικισμού.

Πλάκα Λεωνιδίου: Το επίνειο του Λεωνιδίου, η Πλάκα είναι γεμάτη ψαροταβέρνες. Μπορείτε να δείτε τα ερείπεια του αρχαίου λιμανιού. Η περιοχή ανάμεσα στην Πλάκα και στο Λεωνίδιο είναι από τις πιο εύφορες γεωργικά περιοχές της Πελοποννήσου. Εδώ παράγεται η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα κι ένα πλήθος άλλων γεωργικών προϊόντων.

Λεωνίδιο: Το ναυτικό εμπόριο στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κατά τον 18ο αιώνα, με αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη του Λεωνιδίου. Θα συναντήσετε υπέροχα Αρχοντικά με υπέροχα έπιπλα και ζωγραφιστά ταβάνια. Κατόπιν συννενοήσεως με το Δήμο, μπορείτε να δείτε το αρχοντικό Ρουσαλη, τον πύργο Τσικαλιώτη, το αρχοντικό Τροχάνη στο οποίο έζησε ο Κ. Ουράνης, κά. Το Πάσχα στον Τυρό και στο Λεωνίδιο γιορτάζεται μ' ένα τρόπο μοναδικό. Στην Ανάσταση αφήνονται κατά χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό. Τα χάρτινα αερόστατα ανεβαίνουν ψηλά με την βοήθεια ενός αναμμένου στουπιού και σύντομα δεν ξεχωρίζουν από τ' αστέρια... Εάν στο Λεωνίδιο κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε ν' ανηφορήσετε προς την Μονή Έλωνας και την ορεινή Κοινότητα Κοσμά, που σίγουρα κάτω απ' τα πλατάνια της πλατείας θα βρείτε λίγη δροσιά.

 Κατά την επιστροφή σας, λίγο πριν τον Τυρό κάντε μια στάση στο δρόμο για να χαζέψετε από ψηλά το γραφικό ψαροχώρι Σαμπατική.