Περιγραφή Μεγαλόπολη-Ίσαρης-Βάστα-Λυκόσουρα-Λύκαιο-Μεγαλόπολη
Απόσταση 67 km
Διάρκεια 1:30 h

 

Την Αρκαδία την περιφρουρεί, αγέρωχο στο νοτιά, το Λύκαιο Όρος. Για να γνωρίσετε το επιβλητικό αυτό βουνό, οφείλετε ν' ακολουθήσετε τους στριφογυριστούς δρόμους που οδηγούν στην κορυφή του. Με αφετηρία και σημείο επιστροφής τη Μεγαλόπολη, δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Ίσαρης: Στην Εθνική Οδό Τριπόλεως - Καλαμάτας, ακολουθείτε την έξοδο προς Ίσαρη. Θα εκπλαγείτε από την γραφικότητα του μικρού οικισμού που διαθέτει κι ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο. Στον προαύλιο χώρο της πανέμορφης πετρόκτιστης εκκλησίας, ατενίστε για λίγο την πανοραμική θέα προς τον κάμπο. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο μετά από μερικά δύσκολα χιλιόμετρα (όλο στροφές) θα φτάσετε στην Αγία Θεοδώρα του Βάστα.

Αγία Θεοδώρα Βάστα: Το μικροσκοπικό εκκλησσάκι με τα 17 δέντρα στην οροφή, που προκαλεί δέος, βρίσκεται στο σημείο του μαρτυρικού θανάτου της Αγίας Θεοδώρας. Η νεαρή κοπέλα προσευχήθηκε ο θάνατός της να μην είναι άδικος, το σώμα της να γίνει ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της νερό. Πράγματι κάτω από το εκκλησάκι αναβλήζει νερό, στο οποίο μπορείτε να δροσιστήτε. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι δίπλα στη ροή του ποταμού θα βρείτε ένα γραφικό καφενείο - ταβερνάκι, κάτω απ' τα πλατάνια, δίπλα σ' έναν παλιό νερόμυλο που λειτουργεί ακόμη...

Λυκόσουρα: Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν ότι ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο. Δείτε στον αρχαιολογικό χώρο το Ναό της Δέσποινας, και το Αρχαιολογικό Μουσείο με σπαράγματα από έργα του Φειδία.

Λύκαιο Όρος: Στην κορυφή του Λυκαίου Όρους, με το βωμό του Λυκάονα Διός, θα έχετε μια υπέροχη θέα του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Εκεί κοντά είναι και το Αρχαίο Στάδιο όπου οργανώνονταν οι Λύκαιοι αγώνες.Οι κάτοικοι της περιοχής αναβιώνουν “τα Λύκαια” κάθετέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και τηνίδια μέρα των αγώνων, σε κάποιο αγώνισμα... Υπάρχουν αθλήματα για όλεςτις ηλικίες!

Επιστρέψτε από το Καστανοχώρι, για να δείτε και τα Ορυχεία της ΔΕΗ.