Περιγραφή Τρίπολη-Λεοντάρι- Μεγαλόπολη-Καρύταινα- Ελληνικό- Χρυσοβίτσι - Τρίπολη
Απόσταση 143 km
Διάρκεια 3:30 h

 

Το λεκανοπέδιο της Μεγαλοπόλεως αποτελεί ένα συναρπαστικό προορισμό. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς, κι ακόμη περισσότερα να κάνει. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

Λεοντάρι: Ξεκινήστε από την περιοχή της Φαλαισίας.  Μπορείτε να φτάσετε εύκολα από την σχετική έξοδο της Εθνικής Οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας. Στο δρόμο δεν θα δείτε τα υπέροχα δρυοδάση που αναφέρονται από τους αρχαίους ακόμη χρόνους - καταστράφηκαν στην φωτιά που κατέκαψε την Πελοπόννησο το 2007. Πρωτεύουσα της Φαλαισίας το Λεοντάρι, γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Είναι γενέτειρα του Νικηταρά.  Μπορείτε ν' ατενίσετε τα υπολείμματα του κάστρου και του τείχους του, και να περπατήσετε στα σοκάκια του. Αφού κάνετε μια στάση στη γραφική πλατεία με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, πάρτε το δρόμο της επιστροφής  προς τον κόμβο της Εθνικής Οδού και εκεί ακολουθείστε τις πινακίδες προς Μεγαλόπολη.

Μεγαλόπολη: Αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Ιδρύθηκε το 370 πχ από τον Επαμεινώνδα ως κοινό των Αρκάδων με την επονομασία Μεγάλη Πόλη. Στην δυτική έξοδο της σημερινής πόλης θα δείτε τα υπολλείματα της λαμπρής αρχαίας, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαίου Θεάτρου χωρητικότητας 23.000 θεατών, του βουλευτηρίου (Θερσήλιο) χωρητικότητας 10.000 θεατών και την στοά του Φιλίππου στην Αρχαία Αγορά. Το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης είναι το μεγαλύτερο του ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και τελεί υπό αναστήλωση. Στο βάθος διακρίνονται οι καμινάδες του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ.

Καρύταινα: Εάν συνεχίσετε στον ίδιο δυτικό επαρχιακό δρόμο, μετά από 15 περίπου λεπτά φτάνετε στο Τολέδο της Ελλάδας: την ιστορική Καρύταινα. Με μικρή προσπάθεια θ' ανηφορίσετε στο φράγκικο κάστρο της, όπου έδρασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οι περισσότερες εκκλησίες της Καρύταινας είναι βυζαντινής εποχής. Ξεχωρίζει ο Άγιος Νικόλαος, με εκπληκτικές αγιογραφίες. Στην πλατειούλα κάτω απ΄ τα δέντρα, παραγγείλτε ένα “υποβρύχιο” για να πάρετε δυνάμεις. Συνεχίστε στον ίδιο επαρχιακό δρόμο, που φιδογυριστός οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Ατσιχώλου, απ' όπου μπορείτε ν' ατενίσετε τα γαλαζοπράσινα νερά του Λούσιου.

Ελληνικό: Πέτρινος οικισμός με γραφικά καφενεία. Από εδώ μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο Λούσιο Ποταμό, στο ύψος του γεφυριού του Κόκκορη καθως και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας.

Χρυσοβίτσι: Χωμένο μέσα στα έλατα το ορεινο Χρυσοβίτσι. Κάτοικοι και επισκέπτες, διατίνονται ότι τα παϊδάκια εκεί έχουν άλλη νοστιμιά...