Περιγραφή Τρίπολη-Μαντινεία-Ορχομενός-Λεβίδι-Τρίπολη
Απόσταση 65 km 
Διάρκεια 1:40h

 

“Μ΄ ένα σμπάρο δυό τριγώνια” λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Μπορεί και περισσότερα λέμε εμείς, προτείνοντας μια βόλτα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην Αρχαία Μαντινεία και στο Θέατρο του Ορχομενού, με αφετηρία και τερματισμό την Τρίπολη. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Αρχαία Μαντινεία: Βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων βόρεια της Τρίπολης. Καταμεσής του διάσημου για τα μοσχοφίλερα κρασιά του, Μαντινειακού κάμπου, θα βρείτε ερείπια της περίφημης Αρχαίας Πόλης με το Βουλευτήριο, την Αγορά και τους Ναούς της καθώς και το Αρχαίο Θέατρο. Απέναντι ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής ένα ιδιόμορφο μίγμα κλασσικού και βυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Συνεχίζοντας προς βορρά, διασχίζετε μία μεγάλη ευθεία με αγέρωχες λεύκες με κατεύθυνση προς Αρτεμίσιο ή Κακούρι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι .

Ορχομενός: Μετά το Αρτεμήσιο εισέρχεστε στο γραφικό κάμπο της Κανδήλας. Εάν δεν σας ξελογιάσουν οι σειρήνες που τραγουδούν για τα πραγματικά εξαιρετικά ταβερνάκια στην περιοχή, συνεχίστε προς το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τον κάμπο. Η θέα από εκεί θα σας αποζημιώσει.

Λεβίδι: Ακολουθήστε στην συνέχεια τις πινακίδες προς το ιστορικό Λεβίδι. Πιθανό -θέλοντας και μη- να κάνετε εκεί  μία στάση, λόγω της ακαταμάχητης ευωδίας από ψητά στην πλατεία. Δείτε το άγαλμα του Στριφτόμπολα στην Πλατεία και τον βυζαντινο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κατά την επιστροφή σας με κατεύθυνση προς Τρίπολη, θα σας συντροφεύει ο ορεινός όγκος του Μαινάλου στο δεξί σας χέρι.