Περιγραφή Τρίπολη - Επισκοπή Τεγέας - Αλέα - Τρίπολη
Απόσταση 18 km
Διάρκεια 26'

 

Σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη (7km), στην Επισκοπή Τεγέας, βρίσκεται το πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Περιηγηθείτε στα σκιασμένα δρομάκια του πάρκου και χαρείτε τις παιδικές χαρές, τα ξέφωτα και … τα παγκάκια. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στο πάρκο θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, τμήματα του οποίου θα σας αποκαλύπτονται σταδιακά. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Βασιλική του Θύρσου: Στο δυτικότερο σημείο του πάρκου υπάρχουν οι ανασκαφές από παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Διασώζεται κάτω από ένα στέγαστρο, το δάπεδο από μία εκκλησία του 5ου μ.Χ αι., τη λεγόμενη Βασιλική του Θύρσου. Το ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τους Μήνες του Έτους και τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ.

Λαογραφικό Μουσείο: Στη Νότια άκρη του πάρκου υπάρχει ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο πρώην Οικοκυρική Σχολή, που τώρα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Σε μία αίθουσα του λαογραφικού θα δείτε ένα αφιέρωμα στις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων.  Εντός του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, λήφθηκε η απόφαση για την έναρξη των λαμπαδηδρομιών το 1934, όπως θα διαβάσετε και στην σχετική πλακέτα στο πάρκο. Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Οικοκυρικής Σχολής, υπάρχουν υποδομές αθλητικών δραστηριοτήτων (γήπεδα μπάσκετ, τένις).

Αρχαιολογικοί χώροι: Στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, συγκαταλέγονται ένα αρχαίο θέατρο από τους Ελληνιστικούς χρόνους, τμήματα της αρχαίας Αγοράς της Τεγέας των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, ένας Βωμός της αυτοκρατορικής λατρείας (1ος - 4ος αιώνας μ.Χ.), ερείπια ενός βυζαντινού οικισμού (10ος - 13ος αιώνας μ.Χ.) και η παλαιοχριστιανική Βασιλική που αναφέραμε.Τα ευρήματα της περιοχής στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον γειτονικό οικισμό Αλέα. Μπορείτε να περάσετε κατά την επιστροφή σας,  από τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέας, ώστε να δείτε το Ναό της Αλέας Αθηνάς. Εκεί εντοπίσθηκε η περίφημη κεφαλή της θεάς Υγείας του γλύπτη Σκόπα.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Στο κέντρο του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτισμένος με υλικά από τον αρχαιολογικό χώρο και πάνω στις κερκίδες ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Σύσσωμος ο κάμπος της Τεγέας, τιμά αυτόν τον Ναό στις 15 Αυγούστου. Μπορείτε ν' ανάψετε ένα κεράκι και να δείτε τα όμορφα ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού. Εάν βρεθείτε δεκαπενταύγουστο στην περιοχή, οφείλετε να επισκεφθείτε την εβδομαδιαία εμποροπανήγυρη στο χώρο του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, για τις ψητές γουρνοπούλες, τα κλαρίνα, το λούνα πάρκ και–γιατί όχι; – τους εμπορικούς πάγκους με … τα πάντα!