Περιγραφή Πλ.Κολοκοτρώνη-Αρχ/κό Μουσείο-Πλ.Αγ. Βασιλείου-Οικ.Καρυωτάκη-Στοά Αθανασιάδη-Πλ. Πετρινού-Πλ.Άρεως
Απόσταση 2 km 
Διάρκεια 25' (με τα πόδια)

 

Η Τρίπολη ίσως να μη σας εντυπωσιάσει αρχικά. Η παλαιά αρχιτεκτονική της έχει αρχίσει να εκλείπει, καθώς τα περισσότερα νεοκλασικά -καύχημα παλαιότερων εποχών- έχουν αντικατασταθεί από νεόδμητες πολυκατοικίες. Αξίζει ωστόσο να γνωρίσετε αυτή την πόλη, κέντρο τόσων ιστορικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μία μικρή μύηση, θα σας αποκαλύψει τις ομορφιές της πόλης σταδιακά.

Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Πλατεία Κολοκοτρώνη: Ξεκινώντας την βόλτα σας από την Πλατεία Κολοκοτρώνη (Α), κατευθυνθείτε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο (Β), πρώην έδρα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου «Η Ευαγγελίστρια», που είναι ένα διώροφο νεοκλασικό δημιούργημα του Ziller. Στο μουσείο έχουν συγκεντρωθεί ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης από όλο το νομό, με σημαντικότερο την σπουδαιότερη ίσως συλλογή αγγείων στην Ελλάδα, προερχόμενη από το Μυκηναϊκό νεκροταφείο του Παλιόκαστρου Γορτυνίας.

Πλατεία B. Γεωργίου ή Αγίου Βασιλείου: Συνεχίστε περπατώντας ως την πλατεία Αγίου Βασιλείου. Στο Ναό του Αγίου Βασιλείου (C),  κατασκευασμένο από υπόλευκο Δολιανίτικο μάρμαρο, θα ανεβείτε από μία δίρριχτη επιβλητική σκάλα. Ο ναός αυτός παρουσιάζει κάτι εντελώς πρωτόγνωρο στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική: στο ισόγειό του  στεγάζονται εμπορικά καταστήματα! Αφού επισκεφθείτε τα γαλακτοπωλεία κοντά στον Άγιο Βασίλειο για φρέσκο γαλατομπούρεκο ή ρυζόγαλο, διασχίστε την πλατεία και κατευθυνθείτε προς την Οδό Ερυθρού Σταυρού.

Πλατεία Μακαρίου: Μπορείτε να επισκεφθείτε το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στις αρχές της οδού Ερυθρού Σταυρού και να συνεχίσετε επί αυτής της οδού για να δείτε την πλατεία Μακαρίου ή Ανεξαρτησίας.

Οικία Καρυωτάκη: Στην οδό Ερυθρού Σταυρού 28, βρίσκεται το Αρχοντικό (D) που έζησε ο Καρυωτάκης. Σήμερα αποτελεί έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Γυρίστε πίσω επί της Ερυθρού Σταυρού, στρίψτε αριστερά στην οδό Στάϊκου και αμέσως μετά δεξιά στην οδό Πλαπούτα, για να πάρετε μια γεύση παλιάς Τρίπολης.

Στοά Αθανασιάδη: Συνεχίζοντας επί της Πλαπούτα, θα συναντήσετε την  σκιερή στοά Αθανασιάδη (E), με την παιδική χαρά και τα παραδοσιακά τραπεζάκια καφενείου. Το “Μεγάλο Καφενείο” επί της συμβολής της πλατείας Αγίου Βασιλείου και της στοάς, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και επιπλώθηκε με κάθε πολυτέλεια από τις καλύτερες επιπλοποιίες της Ευρώπης. Οι βιεννέζικοι καθρέπτες εκείνης της εποχής διασώζονται ακόμη.

Πλατεία Πετρινού: Επιστρέφοντας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και κινούμενοι προς βορρά, μπορείτε να παραδοθείτε σε αθεράπευτο 'shopping therapy', στις δύο πιο εμπορικές οδούς της πόλης:  Σεχιώτη και Εθνικής Αντιστάσεως ή αλλιώς Κέννεντυ και Ι.Βήτα για τους ντόπιους. Κινούμενοι προς βορρά , θα περάσετε από την πλατεία Πετρινού (F), όπου το βλέμμα σας θα τραβήξει το πρόσφατα ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Το πέτρινο αρχοντικό του 1893 στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43,   στεγάζει το Δημαρχείο (G) και δίπλα βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής. Ο παλμός της πόλης χτυπάει στον πεζόδρομο της οδού Δεληγιάννη.

Πλατεία Άρεως: Εάν επιθυμείτε κάτι πιο ήσυχο, συνεχίστε προς την Πλατεία Άρεως (H). Σε όλη την πλατεία δεσπόζει ο Αδριάντας του Κολοκοτρώνη, στη βάση του οποίου φυλάσσονται τα οστά του. Καθώς αναπαύεστε σε μία από τις όμορφες γωνιές της πλατείας ή του πάρκου, αξίζει να προσέξετε το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων (I) και το πάρκο των Φιλοδένδρων.