Περιγραφή Πλ.Κολοκοτρώνη-Αρχ/κό Μουσείο-Πλ.Αγ. Βασιλείου-Οικ.Καρυωτάκη-Στοά Αθανασιάδη-Πλ. Πετρινού-Πλ.Άρεως
Απόσταση 2 km 
Διάρκεια 25' (με τα πόδια)

 

Η Τρίπολη ίσως να μη σας εντυπωσιάσει αρχικά. Η παλαιά αρχιτεκτονική της έχει αρχίσει να εκλείπει, καθώς τα περισσότερα νεοκλασικά -καύχημα παλαιότερων εποχών- έχουν αντικατασταθεί από νεόδμητες πολυκατοικίες. Αξίζει ωστόσο να γνωρίσετε αυτή την πόλη, κέντρο τόσων ιστορικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μία μικρή μύηση, θα σας αποκαλύψει τις ομορφιές της πόλης σταδιακά.

Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Πλατεία Κολοκοτρώνη: Ξεκινώντας την βόλτα σας από την Πλατεία Κολοκοτρώνη (Α), κατευθυνθείτε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο (Β), πρώην έδρα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου «Η Ευαγγελίστρια», που είναι ένα διώροφο νεοκλασικό δημιούργημα του Ziller. Στο μουσείο έχουν συγκεντρωθεί ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης από όλο το νομό, με σημαντικότερο την σπουδαιότερη ίσως συλλογή αγγείων στην Ελλάδα, προερχόμενη από το Μυκηναϊκό νεκροταφείο του Παλιόκαστρου Γορτυνίας.

Πλατεία B. Γεωργίου ή Αγίου Βασιλείου: Συνεχίστε περπατώντας ως την πλατεία Αγίου Βασιλείου. Στο Ναό του Αγίου Βασιλείου (C),  κατασκευασμένο από υπόλευκο Δολιανίτικο μάρμαρο, θα ανεβείτε από μία δίρριχτη επιβλητική σκάλα. Ο ναός αυτός παρουσιάζει κάτι εντελώς πρωτόγνωρο στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική: στο ισόγειό του  στεγάζονται εμπορικά καταστήματα! Αφού επισκεφθείτε τα γαλακτοπωλεία κοντά στον Άγιο Βασίλειο για φρέσκο γαλατομπούρεκο ή ρυζόγαλο, διασχίστε την πλατεία και κατευθυνθείτε προς την Οδό Ερυθρού Σταυρού.

Πλατεία Μακαρίου: Μπορείτε να επισκεφθείτε το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στις αρχές της οδού Ερυθρού Σταυρού και να συνεχίσετε επί αυτής της οδού για να δείτε την πλατεία Μακαρίου ή Ανεξαρτησίας.

Οικία Καρυωτάκη: Στην οδό Ερυθρού Σταυρού 28, βρίσκεται το Αρχοντικό (D) που έζησε ο Καρυωτάκης. Σήμερα αποτελεί έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Γυρίστε πίσω επί της Ερυθρού Σταυρού, στρίψτε αριστερά στην οδό Στάϊκου και αμέσως μετά δεξιά στην οδό Πλαπούτα, για να πάρετε μια γεύση παλιάς Τρίπολης.

Στοά Αθανασιάδη: Συνεχίζοντας επί της Πλαπούτα, θα συναντήσετε την  σκιερή στοά Αθανασιάδη (E), με την παιδική χαρά και τα παραδοσιακά τραπεζάκια καφενείου. Το “Μεγάλο Καφενείο” επί της συμβολής της πλατείας Αγίου Βασιλείου και της στοάς, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και επιπλώθηκε με κάθε πολυτέλεια από τις καλύτερες επιπλοποιίες της Ευρώπης. Οι βιεννέζικοι καθρέπτες εκείνης της εποχής διασώζονται ακόμη.

Πλατεία Πετρινού: Επιστρέφοντας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και κινούμενοι προς βορρά, μπορείτε να παραδοθείτε σε αθεράπευτο 'shopping therapy', στις δύο πιο εμπορικές οδούς της πόλης:  Σεχιώτη και Εθνικής Αντιστάσεως ή αλλιώς Κέννεντυ και Ι.Βήτα για τους ντόπιους. Κινούμενοι προς βορρά , θα περάσετε από την πλατεία Πετρινού (F), όπου το βλέμμα σας θα τραβήξει το πρόσφατα ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Το πέτρινο αρχοντικό του 1893 στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43,   στεγάζει το Δημαρχείο (G) και δίπλα βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής. Ο παλμός της πόλης χτυπάει στον πεζόδρομο της οδού Δεληγιάννη.

Πλατεία Άρεως: Εάν επιθυμείτε κάτι πιο ήσυχο, συνεχίστε προς την Πλατεία Άρεως (H). Σε όλη την πλατεία δεσπόζει ο Αδριάντας του Κολοκοτρώνη, στη βάση του οποίου φυλάσσονται τα οστά του. Καθώς αναπαύεστε σε μία από τις όμορφες γωνιές της πλατείας ή του πάρκου, αξίζει να προσέξετε το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων (I) και το πάρκο των Φιλοδένδρων.

Περιγραφή Τρίπολη - Επισκοπή Τεγέας - Αλέα - Τρίπολη
Απόσταση 18 km
Διάρκεια 26'

 

Σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη (7km), στην Επισκοπή Τεγέας, βρίσκεται το πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Περιηγηθείτε στα σκιασμένα δρομάκια του πάρκου και χαρείτε τις παιδικές χαρές, τα ξέφωτα και … τα παγκάκια. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στο πάρκο θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, τμήματα του οποίου θα σας αποκαλύπτονται σταδιακά. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Βασιλική του Θύρσου: Στο δυτικότερο σημείο του πάρκου υπάρχουν οι ανασκαφές από παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Διασώζεται κάτω από ένα στέγαστρο, το δάπεδο από μία εκκλησία του 5ου μ.Χ αι., τη λεγόμενη Βασιλική του Θύρσου. Το ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τους Μήνες του Έτους και τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ.

Λαογραφικό Μουσείο: Στη Νότια άκρη του πάρκου υπάρχει ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο πρώην Οικοκυρική Σχολή, που τώρα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Σε μία αίθουσα του λαογραφικού θα δείτε ένα αφιέρωμα στις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων.  Εντός του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, λήφθηκε η απόφαση για την έναρξη των λαμπαδηδρομιών το 1934, όπως θα διαβάσετε και στην σχετική πλακέτα στο πάρκο. Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Οικοκυρικής Σχολής, υπάρχουν υποδομές αθλητικών δραστηριοτήτων (γήπεδα μπάσκετ, τένις).

Αρχαιολογικοί χώροι: Στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, συγκαταλέγονται ένα αρχαίο θέατρο από τους Ελληνιστικούς χρόνους, τμήματα της αρχαίας Αγοράς της Τεγέας των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, ένας Βωμός της αυτοκρατορικής λατρείας (1ος - 4ος αιώνας μ.Χ.), ερείπια ενός βυζαντινού οικισμού (10ος - 13ος αιώνας μ.Χ.) και η παλαιοχριστιανική Βασιλική που αναφέραμε.Τα ευρήματα της περιοχής στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον γειτονικό οικισμό Αλέα. Μπορείτε να περάσετε κατά την επιστροφή σας,  από τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέας, ώστε να δείτε το Ναό της Αλέας Αθηνάς. Εκεί εντοπίσθηκε η περίφημη κεφαλή της θεάς Υγείας του γλύπτη Σκόπα.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Στο κέντρο του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας χτισμένος με υλικά από τον αρχαιολογικό χώρο και πάνω στις κερκίδες ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Σύσσωμος ο κάμπος της Τεγέας, τιμά αυτόν τον Ναό στις 15 Αυγούστου. Μπορείτε ν' ανάψετε ένα κεράκι και να δείτε τα όμορφα ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού. Εάν βρεθείτε δεκαπενταύγουστο στην περιοχή, οφείλετε να επισκεφθείτε την εβδομαδιαία εμποροπανήγυρη στο χώρο του πάρκου του Τεγεατικού Συνδέσμου, για τις ψητές γουρνοπούλες, τα κλαρίνα, το λούνα πάρκ και–γιατί όχι; – τους εμπορικούς πάγκους με … τα πάντα!

Περιγραφή Τρίπολη-Μαντινεία-Ορχομενός-Λεβίδι-Τρίπολη
Απόσταση 65 km 
Διάρκεια 1:40h

 

“Μ΄ ένα σμπάρο δυό τριγώνια” λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Μπορεί και περισσότερα λέμε εμείς, προτείνοντας μια βόλτα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην Αρχαία Μαντινεία και στο Θέατρο του Ορχομενού, με αφετηρία και τερματισμό την Τρίπολη. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Αρχαία Μαντινεία: Βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων βόρεια της Τρίπολης. Καταμεσής του διάσημου για τα μοσχοφίλερα κρασιά του, Μαντινειακού κάμπου, θα βρείτε ερείπια της περίφημης Αρχαίας Πόλης με το Βουλευτήριο, την Αγορά και τους Ναούς της καθώς και το Αρχαίο Θέατρο. Απέναντι ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής ένα ιδιόμορφο μίγμα κλασσικού και βυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Συνεχίζοντας προς βορρά, διασχίζετε μία μεγάλη ευθεία με αγέρωχες λεύκες με κατεύθυνση προς Αρτεμίσιο ή Κακούρι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι .

Ορχομενός: Μετά το Αρτεμήσιο εισέρχεστε στο γραφικό κάμπο της Κανδήλας. Εάν δεν σας ξελογιάσουν οι σειρήνες που τραγουδούν για τα πραγματικά εξαιρετικά ταβερνάκια στην περιοχή, συνεχίστε προς το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τον κάμπο. Η θέα από εκεί θα σας αποζημιώσει.

Λεβίδι: Ακολουθήστε στην συνέχεια τις πινακίδες προς το ιστορικό Λεβίδι. Πιθανό -θέλοντας και μη- να κάνετε εκεί  μία στάση, λόγω της ακαταμάχητης ευωδίας από ψητά στην πλατεία. Δείτε το άγαλμα του Στριφτόμπολα στην Πλατεία και τον βυζαντινο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κατά την επιστροφή σας με κατεύθυνση προς Τρίπολη, θα σας συντροφεύει ο ορεινός όγκος του Μαινάλου στο δεξί σας χέρι.

Περιγραφή Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λιμποβίσι, Ελάτη, Βυτίνα
Απόσταση 71 km
Διάρκεια 2:05 h

 

Με εκκίνηση την όμορφη Βυτίνα, μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στα έλατα και να επισκεφθείτε τους γνωστότερους ορεινούς οικισμούς του Μαινάλου. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Δημητσάνα: Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η Δημητσάνα είναι γενέτειρα του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, των οποίων τα σπίτια διασώζονται ως σήμερα. Η οικία του Γρηγορίου του Ε΄, έχει μετατραπεί σ' Εκκλησιαστικό Μουσείο. Στη Δημητσάνα θα βρείτε επίσης μία ιδιαιτέρως αξιόλογη Δημόσια Βιβλιοθήκη, που στεγάζει και την αρχαιολογική συλλογή της περιοχής. Επισκεφθήτε το Μουσείο Υδροκίνησης για να δείτε με ποιούς τρόπους τιθάσευε ο άνθρωπος το νερό προς όφελός του καθώς κι έναν αιωνόβιο πλάτανο, κυρηγμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Εάν κατεβείτε στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστορικές Ιερές Μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου, Αιμυαλών και Καλαμίου.

Στεμνίτσα: Στη συνέχεια μπορείτε να επισκεφθήτε την εξίσου ιστορική Στεμνίτσα. Εκεί βρίσκεται το πέτρινο κτίριο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας, o πανέμορφος ναός με περίβολο, της Παναγιάς της Μπαφέρως κι ένα Λαογραφικό Μουσείο. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά με τα περίτεχνα κοσμήματα, περπατήστε ως το Ηρώο με την ωραία θέα στον οικισμό, αλλά προς Θεού,  μην ξεχάσετε να φάτε μπακλαβάδες και κανταΐφια από τα παραδοσιακά εργαστήρια...

Λιμποβίσι: Μετά από μία εκπληκτική διαδρομή μέσα στα έλατα θα φτάσετε στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων και το Αρκουδόρεμα λημέρι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ελάτη: Σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό μέσα στα έλατα, θα βρείτε υποδομές για καφέ και φαγητό, καθώς και ένα εργαστήρι ξυλογλυπτικής.

Περιγραφή Τρίπολη-Λεοντάρι- Μεγαλόπολη-Καρύταινα- Ελληνικό- Χρυσοβίτσι - Τρίπολη
Απόσταση 143 km
Διάρκεια 3:30 h

 

Το λεκανοπέδιο της Μεγαλοπόλεως αποτελεί ένα συναρπαστικό προορισμό. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς, κι ακόμη περισσότερα να κάνει. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

Λεοντάρι: Ξεκινήστε από την περιοχή της Φαλαισίας.  Μπορείτε να φτάσετε εύκολα από την σχετική έξοδο της Εθνικής Οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας. Στο δρόμο δεν θα δείτε τα υπέροχα δρυοδάση που αναφέρονται από τους αρχαίους ακόμη χρόνους - καταστράφηκαν στην φωτιά που κατέκαψε την Πελοπόννησο το 2007. Πρωτεύουσα της Φαλαισίας το Λεοντάρι, γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Είναι γενέτειρα του Νικηταρά.  Μπορείτε ν' ατενίσετε τα υπολείμματα του κάστρου και του τείχους του, και να περπατήσετε στα σοκάκια του. Αφού κάνετε μια στάση στη γραφική πλατεία με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, πάρτε το δρόμο της επιστροφής  προς τον κόμβο της Εθνικής Οδού και εκεί ακολουθείστε τις πινακίδες προς Μεγαλόπολη.

Μεγαλόπολη: Αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Ιδρύθηκε το 370 πχ από τον Επαμεινώνδα ως κοινό των Αρκάδων με την επονομασία Μεγάλη Πόλη. Στην δυτική έξοδο της σημερινής πόλης θα δείτε τα υπολλείματα της λαμπρής αρχαίας, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαίου Θεάτρου χωρητικότητας 23.000 θεατών, του βουλευτηρίου (Θερσήλιο) χωρητικότητας 10.000 θεατών και την στοά του Φιλίππου στην Αρχαία Αγορά. Το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης είναι το μεγαλύτερο του ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και τελεί υπό αναστήλωση. Στο βάθος διακρίνονται οι καμινάδες του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ.

Καρύταινα: Εάν συνεχίσετε στον ίδιο δυτικό επαρχιακό δρόμο, μετά από 15 περίπου λεπτά φτάνετε στο Τολέδο της Ελλάδας: την ιστορική Καρύταινα. Με μικρή προσπάθεια θ' ανηφορίσετε στο φράγκικο κάστρο της, όπου έδρασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οι περισσότερες εκκλησίες της Καρύταινας είναι βυζαντινής εποχής. Ξεχωρίζει ο Άγιος Νικόλαος, με εκπληκτικές αγιογραφίες. Στην πλατειούλα κάτω απ΄ τα δέντρα, παραγγείλτε ένα “υποβρύχιο” για να πάρετε δυνάμεις. Συνεχίστε στον ίδιο επαρχιακό δρόμο, που φιδογυριστός οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Ατσιχώλου, απ' όπου μπορείτε ν' ατενίσετε τα γαλαζοπράσινα νερά του Λούσιου.

Ελληνικό: Πέτρινος οικισμός με γραφικά καφενεία. Από εδώ μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο Λούσιο Ποταμό, στο ύψος του γεφυριού του Κόκκορη καθως και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας.

Χρυσοβίτσι: Χωμένο μέσα στα έλατα το ορεινο Χρυσοβίτσι. Κάτοικοι και επισκέπτες, διατίνονται ότι τα παϊδάκια εκεί έχουν άλλη νοστιμιά...

Περιγραφή Μεγαλόπολη-Ίσαρης-Βάστα-Λυκόσουρα-Λύκαιο-Μεγαλόπολη
Απόσταση 67 km
Διάρκεια 1:30 h

 

Την Αρκαδία την περιφρουρεί, αγέρωχο στο νοτιά, το Λύκαιο Όρος. Για να γνωρίσετε το επιβλητικό αυτό βουνό, οφείλετε ν' ακολουθήσετε τους στριφογυριστούς δρόμους που οδηγούν στην κορυφή του. Με αφετηρία και σημείο επιστροφής τη Μεγαλόπολη, δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Ίσαρης: Στην Εθνική Οδό Τριπόλεως - Καλαμάτας, ακολουθείτε την έξοδο προς Ίσαρη. Θα εκπλαγείτε από την γραφικότητα του μικρού οικισμού που διαθέτει κι ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο. Στον προαύλιο χώρο της πανέμορφης πετρόκτιστης εκκλησίας, ατενίστε για λίγο την πανοραμική θέα προς τον κάμπο. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο μετά από μερικά δύσκολα χιλιόμετρα (όλο στροφές) θα φτάσετε στην Αγία Θεοδώρα του Βάστα.

Αγία Θεοδώρα Βάστα: Το μικροσκοπικό εκκλησσάκι με τα 17 δέντρα στην οροφή, που προκαλεί δέος, βρίσκεται στο σημείο του μαρτυρικού θανάτου της Αγίας Θεοδώρας. Η νεαρή κοπέλα προσευχήθηκε ο θάνατός της να μην είναι άδικος, το σώμα της να γίνει ναός, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της νερό. Πράγματι κάτω από το εκκλησάκι αναβλήζει νερό, στο οποίο μπορείτε να δροσιστήτε. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι δίπλα στη ροή του ποταμού θα βρείτε ένα γραφικό καφενείο - ταβερνάκι, κάτω απ' τα πλατάνια, δίπλα σ' έναν παλιό νερόμυλο που λειτουργεί ακόμη...

Λυκόσουρα: Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν ότι ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο. Δείτε στον αρχαιολογικό χώρο το Ναό της Δέσποινας, και το Αρχαιολογικό Μουσείο με σπαράγματα από έργα του Φειδία.

Λύκαιο Όρος: Στην κορυφή του Λυκαίου Όρους, με το βωμό του Λυκάονα Διός, θα έχετε μια υπέροχη θέα του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Εκεί κοντά είναι και το Αρχαίο Στάδιο όπου οργανώνονταν οι Λύκαιοι αγώνες.Οι κάτοικοι της περιοχής αναβιώνουν “τα Λύκαια” κάθετέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και τηνίδια μέρα των αγώνων, σε κάποιο αγώνισμα... Υπάρχουν αθλήματα για όλεςτις ηλικίες!

Επιστρέψτε από το Καστανοχώρι, για να δείτε και τα Ορυχεία της ΔΕΗ.

Περιγραφή Τυρός-Φωκιανός-Πούληθρα-Πλάκα-Λεωνίδιο-Τυρός
Απόσταση 105 km
Διάρκεια 2:00 h

 

Ο Τυρός βρίσκεται κεντρικά στην περιοχή της Τσακωνιάς, με την ιδιότυπη γλώσσα και τους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους. Η περιοχή μοιάζει με μια μεγάλη βεράντα με θέα τη θάλασσα. Στην παραλία του Τυρού μπορείτε ν' απολαύσετε άφοβα το μπάνιο και τα ψαράκια σας. Αν προτιμάτε λιγότερη δόμηση, πριν τον Τυρό υπάρχει η παραλία Τηγάνι. Με αφετηρία τον Τυρό, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το πιο απομακρυσμένο, άγριο και πανέμορφο άκρο της Αρκαδίας. Δείτε το χάρτη και την περιγραφή που ακολουθεί.

 

Φωκιανός:  Ξεκινήστε πολύ πρωί από τον Τυρό, για να φτάσετε στην παραλία του Φωκιανού. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη, μ' ένα κλασικό επαρχιακό δρόμο, στενό, όλο στροφές.  Γι' αυτό και o πανέμορφος αυτός όρμος, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ολόλευκα βότσαλα, έχει παραμείνει αναξιοποίητος τουριστικά. Τον χαίρονται κυρίως ιστιοπλόοι και VIP, που αράζουν στ' ανοιχτά με κότερα.  Ως καλοί παπαράτσι λοιπόν ξεκινήστε  αχάραγα ακόμη, ώστε ν' απολαύσετε την παραλία το πρωί που είναι λάδι... Η περιοχή είναι υδροβιότοπος και στους μεταναστευτικούς μήνες μπορείτε να συναντήσετε σμήνη σπάνιων πουλιών.

Πούλιθρα: Στην επιστροφή κάντε μια στάση στο πάνω μέρος του οικισμού Πούληθρα για να θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια με τις εσώκλειστες αυλές. Αν περπατήσετε ως το λιμάνι θα έχετε θέα όλου του οικισμού.

Πλάκα Λεωνιδίου: Το επίνειο του Λεωνιδίου, η Πλάκα είναι γεμάτη ψαροταβέρνες. Μπορείτε να δείτε τα ερείπεια του αρχαίου λιμανιού. Η περιοχή ανάμεσα στην Πλάκα και στο Λεωνίδιο είναι από τις πιο εύφορες γεωργικά περιοχές της Πελοποννήσου. Εδώ παράγεται η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα κι ένα πλήθος άλλων γεωργικών προϊόντων.

Λεωνίδιο: Το ναυτικό εμπόριο στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κατά τον 18ο αιώνα, με αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη του Λεωνιδίου. Θα συναντήσετε υπέροχα Αρχοντικά με υπέροχα έπιπλα και ζωγραφιστά ταβάνια. Κατόπιν συννενοήσεως με το Δήμο, μπορείτε να δείτε το αρχοντικό Ρουσαλη, τον πύργο Τσικαλιώτη, το αρχοντικό Τροχάνη στο οποίο έζησε ο Κ. Ουράνης, κά. Το Πάσχα στον Τυρό και στο Λεωνίδιο γιορτάζεται μ' ένα τρόπο μοναδικό. Στην Ανάσταση αφήνονται κατά χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό. Τα χάρτινα αερόστατα ανεβαίνουν ψηλά με την βοήθεια ενός αναμμένου στουπιού και σύντομα δεν ξεχωρίζουν από τ' αστέρια... Εάν στο Λεωνίδιο κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε ν' ανηφορήσετε προς την Μονή Έλωνας και την ορεινή Κοινότητα Κοσμά, που σίγουρα κάτω απ' τα πλατάνια της πλατείας θα βρείτε λίγη δροσιά.

 Κατά την επιστροφή σας, λίγο πριν τον Τυρό κάντε μια στάση στο δρόμο για να χαζέψετε από ψηλά το γραφικό ψαροχώρι Σαμπατική.