Ο καγιανάς είναι ένα είδος ομελέτας. Είναι καλοκαιρινό, γρήγορο φαγητό, που φτιάχνεται με φρέσκια ντομάτα, μπόλικο αλατοπίπερο και αυγά δαρτά, ανακατεμένα γρήγορα στο τηγάνι για να μην σφίξουν (στραπατσάδα).

Πικάντικη προαιρετική προσθήκη, που κάνει τον καγιανά τον τέλειο κρασομεζέ, είναι τα λουκάνικα με πορτοκάλι ή το χοιρινό παστό. Κάποιοι σιγοβράζουν στην αρχή του τηγανίσματος και μπόλικα κρεμμυδάκια μέχρι να καραμελώσουν, που κάνουν τον καγιανά σκέτο γλύκισμα...