Οι περισσότερες αρκαδιανές νοικοκυρές που σέβονται τον εαυτό τους, στο Κυριακάτικό τους γεύμα ή όταν φιλοξενούν κόσμο, φτιάχνουν “αλανιάρη” κόκκορα με χυλοπίτες, σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Η προετοιμασία του φαγητού αυτού απαιτεί πολλές ώρες προετοιμασίας, καθώς το κρέας του δύστροπου πουλερικού είναι ιδιαίτερα σκληρό, αλλά το αποτέλεσμα πάντα τις δικαιώνει.

Οι περισσότερες παραδοσιακές ταβέρνες περιλαμβάνουν το πιάτο αυτό στο μενού τους.

Πρόκειται για ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο, ψημένο για άπειρες ώρες στη σούβλα... Το ψαχνό κρέας της γουρνοπούλας είναι απόλυτα διαιτητικό, ποιός όμως μπορεί να αντισταθεί στην τραγανή πέτσα της;

Θα τη βρείτε σε ψητοπωλεία, σε πανηγύρια και φυσικά στην εμποροπανήγυρη της Τεγέας σε άφθονες ποσότητες!

Συνοδεύεται τέλεια με αλατοπίπερο, κρασί και κλαρίνα...

Στον κάμπο της Τεγέας αφθονούσε από παλαιά η παραγωγή σκόρδου. Τον Ιούλιο κάθε χρόνο, γίνεται μία γιορτή στα Λιθοβούνια Τεγέας, αφιερωμένη στο σκόρδο. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά εδέσματα με βάση τις διάφορες ποικιλίες σκόρδου που υπάρχουν.

Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό έδεσμα στην γύρω της Τριπόλεως περιοχή, είναι το σκόρδο τουρσί, έδεσμα που απευθείνεται σε μερακλήδες καλοφαγάδες.

Το φρέσκο σκόρδο, πιο ελαφρύ, έχει απρόσμενα ευχάριστη γεύση και άρωμα και μην παραλήψετε να το δοκιμάσετε σε ομελέτα.

Ο καγιανάς είναι ένα είδος ομελέτας. Είναι καλοκαιρινό, γρήγορο φαγητό, που φτιάχνεται με φρέσκια ντομάτα, μπόλικο αλατοπίπερο και αυγά δαρτά, ανακατεμένα γρήγορα στο τηγάνι για να μην σφίξουν (στραπατσάδα).

Πικάντικη προαιρετική προσθήκη, που κάνει τον καγιανά τον τέλειο κρασομεζέ, είναι τα λουκάνικα με πορτοκάλι ή το χοιρινό παστό. Κάποιοι σιγοβράζουν στην αρχή του τηγανίσματος και μπόλικα κρεμμυδάκια μέχρι να καραμελώσουν, που κάνουν τον καγιανά σκέτο γλύκισμα...

Όσοι λάτρεις της φέτας δοκιμάζουν αυτό το θεσπέσιο μεσογειακό πιάτο, το κατατάσσουν άμεσα στην κορυφή των προτιμήσεών τους... Γίνεται φυσικά με κολοκυθοκορφάδες (τα τρυφερά μέρη του φυτού κολοκυθιά: φύλλα, λουλούδια, μικρά κολοκυθάκια) τσιγαρισμένες με κρεμμυδάκι και φρέσκια ντομάτα. Το μυστικό της νοστιμιάς του, είναι η προσθήκη άρμης, λίγο πρίν ολοκληρωθεί η διαδικασία του βρασίματος.

Η άρμη είναι το αλατισμένο γάλα στο οποίο ωριμάζει και συντηρείται το τυρί φέτα. Είναι ένα παχύρευστο, βελούδινο, ελαφρώς ξινό μίγμα, διάσπαρτο από μικρά κομμάτια τυριού, που απογειώνει τις κολοκυθοκορφάδες σε άλλους γαλαξίες γεύσης...

Η ήπια βλάστηση στην περιοχή αφθονεί, κι έτσι μία από τις αγαπημένες ενασχολήσεις των κατοίκων της Αρκαδίας, είναι το κυνήγι των άγριων χόρτων. Για το σπόρ αυτό θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα μικρό κουζινομάχαιρο, σακούλες εναπόθεσης των λάφυρων και οπωσδήποτε κάποιον μύστη για την αναγνώριση των πάρα πολλών εδώδιμων ειδών.

Μην διστάσετε στα ταβερνάκια, να παραγγείλετε μία μερίδα βραστά χόρτα κατά την άνοιξη που είναι η εποχή τους. Ένα από τα περιζήτα πιάτα κατά το καλοκαίρι είναι τα περιβολίσια χόρτα (δηλαδή βλήτα, αντίδια, κλπ τσιγαρισμένα με φρέσκια ντομάτα και αρωματικά).

Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε χοιρινό ή αρνάκι φρικασέ με μυρώνια. Τα μυρώνια είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό χόρτο που χρησιμοποιείται για να αρωματίζει και χορτόπιτες. Μπορείτε να το βρείτε σε άγρια μορφή στους αγρούς ή καλλιεργημένο σε μποστάνια.

Με τα ποτάμια του Λάδωνα, του Λούσιου και του Ερύμανθου, θα ανακαλύψετε πόσο δημοφιλή είναι στην περιοχή τα ψάρια του γλυκού νερού, ενώ δεν εκλείπουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες πέστροφας, σολωμού κλπ.

Η Αρκαδία διαθέτει επίσης μια μεγάλη ακτογραμμή κατά μήκος του Αργολικού κόλπου, με γνωστές για την καθαρότητά τους παραλίες, οπότε μη διστάσετε να παραγγείλετε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που βγάζουν οι τράτες της περιοχής του Άστρους, του Τυρού και του Λεωνιδίου.

Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος κυνηγιού (λαγού) ο οποίος σιγά σιγά έγινε δημοφιλής και για άλλα είδη κρεάτων. Έτσι λαγωτό μπορείτε να βρείτε με κουνέλι, κατσίκι, αρνί, ακόμη και χοιρινό.

Το κρέας σιγοψήνεται αργά στο φούρνο σε σκεπαστό σκεύος (γάστρα - νταβά) και εν συνεχεία περιχύνεται με μία σάλτσα από χοντροκοπανισμένο καρύδι με μπόλικες λυωμένες σκελίδες σκόρδου και γκρατινάρεται σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη

Η γλυκιά επιμήκης μελιτζάνα του Λεωνιδίου, με τις χαρακτηριστικές μωβ ραβδώσεις, είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Στα τέλη Αυγούστου, διοργανώνεται στο επίνειο του Λεωνιδίου, την Πλάκα, η ολοένα αυξανόμενης φήμης, γιορτή της μελιτζάνας. Η γιορτή αυτή περιλαμβάνει εκτός των άλλων και διαγωνισμό μαγειρικής για 50 συνταγές με βάση την μελιτζάνα.

Εκεί επίσης μπορείτε να γευτείτε το περίφημο “μελιτζανάκι”, γλυκό του κουταλιού από μικρές μελιτζάνες.

Στην Αρκαδία, όπως σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, το αντιπροσωπευτικό γλυκό που συνοδεύει γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια, είναι οι δίπλες.

Είναι ένα χρυσοτηγανισμένο αφράτο μίγμα από αλεύρι και αυγά, περιχυμένο με μέλι, καννέλα και καρύδια... - σκέτη ποίηση.

Θα τις βρείτε στα γιορτάσια των Αρκάδων φίλων σας, με τις γιαγιές τους να διατίνονται ότι “χαρά χωρίς δίπλα είναι σαν γάμος δίχως νύφη” αλλά και στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία.