Αν βρεθείτε σε κάποιον ορεινό οικισμό της Αρκαδίας τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και δείτε καπνό να αναβλύζει από κάποια χωριάτικη αυλή, μη βιαστείτε να καλέσετε την πυροσβεστική...

Το πιθανότερο είναι να τυροκομούν, όλο χαμόγελα, γύρω από ένα μεγάλο χάλκινο καζάνι γεμάτο αχνιστό φρέσκο πρόβειο γάλα! Πλησιάστε για να παρακολουθήσετε την μαγική διαδικασία μετατροπής του γάλακτος σε τυρί, και εν συνεχεία του εναπομείναντος τυρόγαλου σε αρωματική μυζήθρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας προσφέρουν λίγη φρέσκια, αλατισμένη μυζήθρα για να δοκιμάσετε (το τυρί φέτα χρειάζεται κάποιους μήνες για να ωριμάσει).

Την ίδια διαδικασία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στα πολλά τυροκομεία της περιοχής, που ακολουθούν το ίδιο σχεδόν τυπικό (λίγο πιο βιομηχανοποιημένο), αλλά σε πιό εντυπωσιακές ποσότητες... Τα τυροκομεία αυτά εφοδιάζουν τα καταστήματα σε όλο το νομό με εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα από πρόβειο γάλα, κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους.

Δοκιμάστε γιαούρτι, βούτυρο, μηζύθρες, τυρομήζυθρα, γραβιέρες πικάντικες ή γλυκές και φυσικά φέτα.