Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας επαναπατρισθέντας Ελληνοαμερικανός ονόματι Πηλαφάς, έφερε στο χωριό Στρίγκου Τεγέας, σπόρο από μήλα προερχόμενα από τα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου ακόμη  καλλιεργείται εκεί μια σπάνια ποικιλία μήλων του 19ου αιώνα ονομαζόμενα golden russet.

Διασταύρωσε την ποικιλία αυτή με μία ντόπια δημιουργώντας τα μοναδικά στον κόσμο μήλα Ντελίσια (ή Pilafa Delicious: προϊόν ονομασίας προέλευσης). Στην Αρκαδία καλλιεργούνται σήμερα, περίπου 1500 στρέμματα μηλιών, παράγοντας πάνω από 1000 τόνους το χρόνο.

Τα Ντελίσια δεν έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά έχουν εξαίσιο άρωμα  και  διατηρούνται τραγανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα τα αναγνωρίσετε από τις πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στο κάτω μέρος τους, τα χαρακτηριστικά στίγματα και την κιτρινόθαμπη όψη τους.

Θα τα βρείτε εύκολα στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα όλου του Νομού, ακόμη και στην Αθήνα.