Ο παραπόταμος του Αλφειού Λούσιος, θεωρείται η Μέκκα των extreme sports στην Ελλάδα. Απευθυνόμενοι σε μία από τις πολλές εταιρείες που εδράζουν στην περιοχή (Trekking Hellas, Περιπέτεια, No Limits), μπορείτε να κάνετε rafting, canoe-kayak, canyoning, monoraft κλπ.

Εάν τα ορμητικά νερά του ποταμού σας φοβίζουν μπορείτε να περιηγηθείτε γενικά στο φαράγγι του Λούσιου που έχει 16 πέτρινα γεφύρια, τέσσερις ιστορικές μονές και ένα αρχαιολογικό χώρο. Τα μοναστήρια Φιλοσόφου, Καλαμίου, Προδρόμου και Αιμυαλών που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα στα ψηλά βράχια του φαραγγιού, υπήρξαν κοιτίδα πολιτισμού και μόρφωσης κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την επανάσταση του 1821. Ακόμη και σήμερα μπορείτε να επισκεφθήτε το κρυφό σχολειό σε μιά σπηλιά του φαραγγιού και τον Λινό των Κολοκοτρωναίων.

Μία πολύ ωραία διαδρομή για περπάτημα ξεκινά από την Μονή Φιλοσόφου, περνά από τη Μονή Προδρόμου και καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνος μπορείτε να δείτε τα διασωζόμενα ρωμαϊκά λουτρά και μετά να ξεκουραστείτε δίπλα στο ποτάμι στο τοξωτό γεφύρι του Κόκκορη.

Αν σας αρέσουν οι βόλτες με αυτοκίνητο περιηγηθείτε στους παραδοσιακούς οικισμούς κοντά στο φαράγγι που παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η Δημητσάνα με την εξαίσια Βιβλιοθήκη της και το Μουσείο Υδροκίνησης, την Στεμνίτσα με τη Σχολή Αργυροχρυσοχοίας της, το Ελληνικό με τα παραδοσιακά καφενεδάκια του και την Καρύταινα (Τολέδο της Ελλάδας), με τις Βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο της, έδρα του Κολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση.