Εάν δεν είστε πολύ extreme τύπος, αυτό το σπόρ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας...

Η λίμνη Τάκα (8 km ΝA της Τρίπολης), την οποία η Ορνιθολογική Εταιρεία της Ελλάδας χαρακτηρίζει, ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας για την ορνιθοπανίδα, είναι εαρινός σταθμός μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μικροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, γλαρόνια, χαλκόκοτες, κλπ. Έχουν καταγραφεί ακόμη και βασιλαετοί.

Αυτό το έλος ουσιαστικά, γλυκού νερού, εκτάσεως 2650 στρ, εκτονονώταν σε καταβόθρες στην άκρη του λεκανοπεδίου, στα ριζά του λόφου του Κράβαρη. Οι καλλιέργειες τριγύρω της, τα τελευταία χρόνια εντατικοποιήθηκαν, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για μια πιο ορθολογική διαχείριση του υδάτινου αυτού πόρου. Κατασκευάστηκε λοιπόν στο κέντρο της, ένας τραπεζοειδής χωμάτινος ταμιευτήρας, εκτάσεως 1.700 στρ. Το νερό που συλλέγει, χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών εκτάσεως 30.500 στρ.

Αξίζει ν’ ανεβείτε το ύψους 13 μέτρων ανάχωμα, για ν’ ατενίσετε τα 12.000.000 m3 νερού που μπορεί να συγκρατήσει… Είναι πολύ πιθανό να δείτε και κάποιους ψαράδες να έχουν ρίξει τα καλάμια τους… Πανοραμική θέα του ταμιευτήρα και της λίμνης θα έχετε από τον λόφο του Κράβαρη και το εκκλησσάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του.

Επειδή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Τρίπολη, προσφέρεται για μια υπέροχη ποδηλατική εκδρομή. Περνά μέσα από χωράφια με ολάνθιστες μηλιές και κερασιές την άνοιξη, και στη συνέχεια πλησιάζει όλο και περισσότερο τον ταμιευτήρα και τα σημεία που το έλος γίνεται εμφανές. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης, είναι μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων, και σε ορισμένα σημεία χωματόδρομος.

Για τους λιγότερο αθλητικούς, έστω… για μια διαδρομή με σπορ αυτοκίνητο. Μπορείτε να προσεγγίσετε από την Εθνική Οδό Τριπόλεως Καλαμάτας με κατεύθυνση το χωριό Κάνδαλος, ή από την Εθνική Οδό Τριπόλεως Σπάρτης με κατεύθυνση το χωριό Βουνό.

Στην Αρκαδία εκτός από την λίμνη Τάκα, υπάρχει άλλος ένας υδροβιότοπος ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 στις ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά, η λιμνοθάλασσα του Μουστού.