Από την καρδιά του Μαινάλου περνά η ορειβατική “λεωφόρος” που διασχίζει κατακόρυφα όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το μονοπάτι Ε4, που θα το βρείτε σημασμένο σε όλους τους ορειβατικούς χάρτες.

Μπορείτε ν' ανεβείτε στην υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου την Οστρακίνα (1.981m), αλλά και στην Μαύρη Κορφή, την Τζελάτη, τον Αϊντίνη κλπ. Απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής (ΕΟΣ Τρίπολης και ΣΑΟΟ) για περισσότερες πληροφορίες ή για διανυκτέρευση στο Ορειβατικό Καταφύγιο της Οστρακίνας.

Μία υπέροχη διαδρομή που διασχίζει κάθετα το βουνό, είναι από το Ροεινό έως τον Καρδαρά, μέσα από το φαράγγι του Ομορφόσταλλου.

Η πεζοπορία είναι ένας εύκολος και ιδιαίτερος τρόπος να γνωρίσετε τα όμορφα ελατοδάση του Μαινάλου, αλλά και τους όμορφους οικισμούς που κρύβονται ολόγυρά του. Είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, πέρα από καλά παπούτσια για περπάτημα και  νερό. Για τους λάτρες του περπατήματος, υπάρχουν πολλά και καλά σημασμένα μονοπάτια, μικρότερης ή μεγαλύτερης δυσκολίας.  Φρόνιμο είναι να σας συνοδεύει κατάλληλα καταρτισμένος οδηγός βουνού. Εάν αυτό δεν σταθεί δυνατό, πριν ξεκινήσετε -όση εμπειρία κι αν έχετε- βεβαιωθείτε ότι έχετε αντιληφθεί καλά την διαδρομή και τις δυσκολίες της.

 Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου (κοντά στο καταφύγιο της Οστρακίνας) προσφέρει επαρκείς πίστες για όλους τους εραστές του ski, του snowboard … ή απλά του χιονοπόλεμου!