Από την καρδιά του Μαινάλου περνά η ορειβατική “λεωφόρος” που διασχίζει κατακόρυφα όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το μονοπάτι Ε4, που θα το βρείτε σημασμένο σε όλους τους ορειβατικούς χάρτες.

Μπορείτε ν' ανεβείτε στην υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου την Οστρακίνα (1.981m), αλλά και στην Μαύρη Κορφή, την Τζελάτη, τον Αϊντίνη κλπ. Απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής (ΕΟΣ Τρίπολης και ΣΑΟΟ) για περισσότερες πληροφορίες ή για διανυκτέρευση στο Ορειβατικό Καταφύγιο της Οστρακίνας.

Μία υπέροχη διαδρομή που διασχίζει κάθετα το βουνό, είναι από το Ροεινό έως τον Καρδαρά, μέσα από το φαράγγι του Ομορφόσταλλου.

Η πεζοπορία είναι ένας εύκολος και ιδιαίτερος τρόπος να γνωρίσετε τα όμορφα ελατοδάση του Μαινάλου, αλλά και τους όμορφους οικισμούς που κρύβονται ολόγυρά του. Είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, πέρα από καλά παπούτσια για περπάτημα και  νερό. Για τους λάτρες του περπατήματος, υπάρχουν πολλά και καλά σημασμένα μονοπάτια, μικρότερης ή μεγαλύτερης δυσκολίας.  Φρόνιμο είναι να σας συνοδεύει κατάλληλα καταρτισμένος οδηγός βουνού. Εάν αυτό δεν σταθεί δυνατό, πριν ξεκινήσετε -όση εμπειρία κι αν έχετε- βεβαιωθείτε ότι έχετε αντιληφθεί καλά την διαδρομή και τις δυσκολίες της.

 Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου (κοντά στο καταφύγιο της Οστρακίνας) προσφέρει επαρκείς πίστες για όλους τους εραστές του ski, του snowboard … ή απλά του χιονοπόλεμου!

Η Αρκαδία αναφέρεται ως προορισμός χειμερινού τουρισμού. Ωστόσο, δεν προσφέρεται μόνο για παραποτάμια και ορεινά αθλήματα.

Έχει όμορφες παραλίες οι οποίες όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια κατακλίζονται από λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

O άνεμος στην παραλία Πόρτες του παράλιου Άστρους είναι ευνοϊκός για να κάνετε wind surfing ή kite surfing.

Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ αγαπούν επίσης και την παραλία του Άγιου Ανδρέα. Βρίσκεται  λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, με ένα μισοβυθισμένο  ανεμόμυλο, επί της παραλίας, να παραδέρνει όπως αυτοί στα κύματα.

Σε περίπτωση που έχει άπνοια μπορείτε εκτός από το να απολαύσετε ηλιοθεραπεία, να επισκεφθείτε το κάστρο του Παράλιου Άστρους στο Νησί (λόφος που ενώνεται με την ξηρά του οικισμού ο οποίος πριν από κάποιες εκατοντάδες χρόνια ήταν νησί), ή να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο του Μεσόγειου Άστρους.

Αφού ανεμοδαρθείτε με την ψυχή σας, μην ξεχάσετε πριν φύγετε να κάνετε ένα φυσικό σπά στον Μουστό. Τα νερά των πηγών του υδροβιότοπου αυτού, είναι ιδιαίτερα κρύα, λένε ωστόσο ότι έχουν εξαιρετικές ιαματικές ιδιότητες. Μόνο φροντίστε να φερθείτε με απόλυτο σεβασμό στην περιοχή που είναι κατάλυμα πολλών σπάνιων πουλιών.

Εάν δεν είστε πολύ extreme τύπος, αυτό το σπόρ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας...

Η λίμνη Τάκα (8 km ΝA της Τρίπολης), την οποία η Ορνιθολογική Εταιρεία της Ελλάδας χαρακτηρίζει, ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας για την ορνιθοπανίδα, είναι εαρινός σταθμός μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μικροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, γλαρόνια, χαλκόκοτες, κλπ. Έχουν καταγραφεί ακόμη και βασιλαετοί.

Αυτό το έλος ουσιαστικά, γλυκού νερού, εκτάσεως 2650 στρ, εκτονονώταν σε καταβόθρες στην άκρη του λεκανοπεδίου, στα ριζά του λόφου του Κράβαρη. Οι καλλιέργειες τριγύρω της, τα τελευταία χρόνια εντατικοποιήθηκαν, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για μια πιο ορθολογική διαχείριση του υδάτινου αυτού πόρου. Κατασκευάστηκε λοιπόν στο κέντρο της, ένας τραπεζοειδής χωμάτινος ταμιευτήρας, εκτάσεως 1.700 στρ. Το νερό που συλλέγει, χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών εκτάσεως 30.500 στρ.

Αξίζει ν’ ανεβείτε το ύψους 13 μέτρων ανάχωμα, για ν’ ατενίσετε τα 12.000.000 m3 νερού που μπορεί να συγκρατήσει… Είναι πολύ πιθανό να δείτε και κάποιους ψαράδες να έχουν ρίξει τα καλάμια τους… Πανοραμική θέα του ταμιευτήρα και της λίμνης θα έχετε από τον λόφο του Κράβαρη και το εκκλησσάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του.

Επειδή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Τρίπολη, προσφέρεται για μια υπέροχη ποδηλατική εκδρομή. Περνά μέσα από χωράφια με ολάνθιστες μηλιές και κερασιές την άνοιξη, και στη συνέχεια πλησιάζει όλο και περισσότερο τον ταμιευτήρα και τα σημεία που το έλος γίνεται εμφανές. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης, είναι μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων, και σε ορισμένα σημεία χωματόδρομος.

Για τους λιγότερο αθλητικούς, έστω… για μια διαδρομή με σπορ αυτοκίνητο. Μπορείτε να προσεγγίσετε από την Εθνική Οδό Τριπόλεως Καλαμάτας με κατεύθυνση το χωριό Κάνδαλος, ή από την Εθνική Οδό Τριπόλεως Σπάρτης με κατεύθυνση το χωριό Βουνό.

Στην Αρκαδία εκτός από την λίμνη Τάκα, υπάρχει άλλος ένας υδροβιότοπος ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 στις ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά, η λιμνοθάλασσα του Μουστού.

Η περιοχή γύρω από το ποτάμι του Λάδωνα είναι τόσο ονειρική, που νιώθεις ότι πίσω από κάποιο πλατάνι θα ξεπροβάλλουν οι νύμφες τρομαγμένες από τον Πάνα που τις κυνηγάει.

Τα χωμάτινα μονοπάτια κοντά στο ποτάμι προσφέρονται για mountain bike εύκολου επιπέδου.

Στην περιοχή εδράζει μία εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων που νοικιάζει ποδήλατα εάν ξεχάσατε τα δικά σας και οργανώνει επίσης rafting, αναρρίχηση, τοξοβολία, kayak κλπ (Eco Action).

Δίπλα στο ποτάμι θα βρείτε ξύλινα κιόσκια ή μικρές αμμουδέρες, ιδανικά σημεία για ένα ειδυλλιακό πικ-νικ.

Ένα φράγμα στο φαράγγι του Λάδωνα μετατρέπει σταδιακά την γαλαζοπράσινη κοίτη του ποταμού σε μια γαλήνια λίμνη.  Η καλύτερη ώρα της μέρας για να χαζέψεις τη λίμνη είναι το σούρουπο, όπου όλα γίνονται μαγικά! Καλτ σημείο αναφοράς, είναι το φεστιβάλ τζαζ μουσικής, που οργανώνεται δίπλα στη λίμνη το τελευταίο σαββατοκύριακο κάθε Ιουλίου.

Εναλλακτική πρόταση: να κάνετε με 4Χ4 το γύρο της λίμνης του Λάδωνα και να επισκεφθείτε και το φράγμα.

Ο παραπόταμος του Αλφειού Λούσιος, θεωρείται η Μέκκα των extreme sports στην Ελλάδα. Απευθυνόμενοι σε μία από τις πολλές εταιρείες που εδράζουν στην περιοχή (Trekking Hellas, Περιπέτεια, No Limits), μπορείτε να κάνετε rafting, canoe-kayak, canyoning, monoraft κλπ.

Εάν τα ορμητικά νερά του ποταμού σας φοβίζουν μπορείτε να περιηγηθείτε γενικά στο φαράγγι του Λούσιου που έχει 16 πέτρινα γεφύρια, τέσσερις ιστορικές μονές και ένα αρχαιολογικό χώρο. Τα μοναστήρια Φιλοσόφου, Καλαμίου, Προδρόμου και Αιμυαλών που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα στα ψηλά βράχια του φαραγγιού, υπήρξαν κοιτίδα πολιτισμού και μόρφωσης κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την επανάσταση του 1821. Ακόμη και σήμερα μπορείτε να επισκεφθήτε το κρυφό σχολειό σε μιά σπηλιά του φαραγγιού και τον Λινό των Κολοκοτρωναίων.

Μία πολύ ωραία διαδρομή για περπάτημα ξεκινά από την Μονή Φιλοσόφου, περνά από τη Μονή Προδρόμου και καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνος μπορείτε να δείτε τα διασωζόμενα ρωμαϊκά λουτρά και μετά να ξεκουραστείτε δίπλα στο ποτάμι στο τοξωτό γεφύρι του Κόκκορη.

Αν σας αρέσουν οι βόλτες με αυτοκίνητο περιηγηθείτε στους παραδοσιακούς οικισμούς κοντά στο φαράγγι που παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η Δημητσάνα με την εξαίσια Βιβλιοθήκη της και το Μουσείο Υδροκίνησης, την Στεμνίτσα με τη Σχολή Αργυροχρυσοχοίας της, το Ελληνικό με τα παραδοσιακά καφενεδάκια του και την Καρύταινα (Τολέδο της Ελλάδας), με τις Βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο της, έδρα του Κολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση.

Εάν κουράζεστε με το περπάτημα, σας προτείνουμε να απολαύσετε τη βόλτα σας στη οργιώδη φύση του Πάρνωνα, μ' ενα πιο …πρωτότυπο τρόπο:

Στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας, ένα ιδιαίτερα γραφικό οικισμό του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1100 m, εδράζεται ο Ιππικός Όμιλος Δολιανών (Ι.Ο.ΔΟΛ.: 2710-234027, 6977980984).

Ο όμιλος διαθέτει άλογα για βόλτα χειμώνα-καλοκαίρι και μπορεί επίσης να οργανώσει κι άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Πάντως, οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πάρνωνα είναι άπειρες. Το δάσος είναι από μόνο του ένα τοπίο φυσικού κάλλους και είναι διάσπαρτο από πανέμορφα φαράγγια (Λούλουγκα), εντυπωσιακούς καταρράκτες (Λεπίδα) και γραφικούς οικισμούς (Πλάτανος, Καστάνιτσα).

Μπορείτε να περπατήσετε μόνοι σας, βάσει κάποιου ορειβατικού χάρτη. Επειδή όμως τα μονοπάτια δεν είναι πολύ καλά σημασμένα και το δάσος αχανές, καλύτερα ν' απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής (ΕΟΣ Σπάρτης, ΕΟΣ Τρίπολης 2710 232243 και ΣΑΟΟ:2710 234980).

Υπάρχει κι ένα καταφύγιο στην Αρνόμουσγα στο οποίο μπορείτε να διανυκτερεύσετε κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΕΟΣ Σπάρτης (27310 22574).